Jeg (Veterinær Katarina) var på kurs i atopisk dermatitt (hudallergi) hos hund holdt av Babette Taugbøl ved Mandal Smådyrklinikk der Aud Thelin, flinkeste hudveterinær på Sørlandet arbeider. Her er noen gullkorn fra dette kurs:

Typiske symptom ved hudallergi/atopisk dermatitt hos hund er slikking /gnaging på forpoter, betennelse av øreinnganger og utslett under buk og i ansikt. Allergi bør mistenkes når en hund har typiske symptomer og historikk. Forskjellige raser kan imidlertid ha forskjellige symptomer. Boxer har typisk utslett på ansikt, ører og poter, schæfere får ofte problemer med ører, poter, armhuler og lysker og får typisk sort elefanthud . Golden retriever får poteproblemer ved allergi, sharpei får problemer overalt ved allergi. Fransk bulldog får hudproblemer i lysker og ansikt, dalmatinere i poter, munnviker og ører og Jack Russel på potr og mage. Kun westies og shar pei forventes å ha hudlesjoner på ryggen når de har allergi.

Atopisk dermatitt / hudallergi er en livslang sykdom som hunden aldri blir frisk fra. Behandling må derfor fortsette hele hundens liv, hunden kommer til å ha symptomer til og fra i resten av sitt liv og kontinuerlig/sporadisk behandling trengs som regel for holde hunden symptomfri. Problemet er ofte at man tror at hunden er frisk når behandling har gjort hunden symptomfri. Det er den ikke. Den har fortsatt atopi og kommer alltid til å ha det.

Ca 50% av hunder med atopi har også forallergi, men det er bare ca 10% av disse hunder som har forallergi som eneste årsak og som blir symptomfrie av allergi-for som eneste behandling.

Hunder med forallergi kan ha både hudproblemer og magetarmproblemer. De nye «Forreaksjontestene» hjelper å finne matvarer som hunden ikke har begynt å reagere på. Positivt utslag innebærer imidlertid ikke en forallergidiagnose, bare at det er 80% sannsynlig at hunden vil reagere på nevnte matvarer. Ved hjelp av forreaksjonstest så kan man lettere finne beste «eliminasjonsdiett» for å se om symptomer reduseres med diett. Diagnosen forallergi krever provokasjonsdiett .

Allergi hos hund er et økende problem og ca 20% av dagens hunder lider av allergi. Genetisk predisposisjon spiller stor rolle. Ved en studie så fant man at om begge foreldre hadde AD Atopisk Dermatitt, så fikk 65% av valpene det. Om kun en forelder hadde AD så fikk 21-57% av valpene det. Om ingen av foreldrene hadde atopisk dermatitt så fikk 11% av valpene det. Arv spiller således stor rolle og det kan være en god ide’ å sjekke foreldre og andre valper før en kjøper valp av predisponert rase.

Også miljøfaktorer spiller inn.Flere typer behandling kreves ofte samtidig. Hudbarrieren må få hjelp. Tørr hud har ofte mikrosprekker der allergener trenger inn. Omega 3 fett i diett hjelper her, liksom lokalbehandling med produkter som beskytter hudbarrieren.En allergisk hund bør bades 1-2 ganger i uken (også korthårede hunder) med fuktighetsgivende sjampo og lokalbehandles med hudbarrierebeskyttende spray/skum ofte.

Bakteriefloraen på huden er meget viktig, beskytter huden og skal optimalt inneholde MANGE forskjellige bakterier. Allergisk hud har ofte ubalansert hudflora med for mye av enkelte bakterier , typisk hundens hudstafylokokk. Antibiotika vil da gi initial lindring men vil ikke fjerne problemet. Da er det bedre å bruke klorhexidin og antimikrobielle peptider , et nytt type, ikke-antibiotikabasert preparat. Klorhexidin og antimikrobielle peptider ødelegger nemlig ikke normalfloraen, som antibiotika gjør. Hunden SKAL ha «bra» stafylokokker (koagulasnegative) ; Disse produserer nemlig stoffer som beskyter kroppen mot de dårlige stafylokokkene.

Vi fikk ved kurset presentert spray og tabletter som inneholder de beskyttende stoffene som disse gode bakteriene produserer , som er det seneste innenfor behandling av «dysbiose» som det kalles når huden får ubalansert bakterieflora.

Altfor mye vask og altfor mye hygiene/altfor rent miljø rundt hunden er heller ikke bra. Da blir det for få typer bakterier. Barn som forløses ved keisersnitt (ja, humanbarn!) blir når de ikke kommer i kontakt med mors vaginalflora på sin vei ut, mer utsatt for allergi senere i livet, har det vist seg. Og i u-land har det vist seg at når parasittinfeksjoner elimineres altfor godt slik at folks immunforsvar «får mindre å gjøre» så blusser allergiproblemene opp istedenfor.

Kortisonbehandling, som lenge har vært sett på som «fy-fy» , er igjen anbefalt for å dempe akutte symptomer. Faren for nedsatt immunitet er lavere enn man hittil har trodd. Det bør likevel alltid først utelukkes parasitter og infeksjoner som kan forverres kraftig av kortisonbehandling og langvarig kortisonbehandling må alltid nøye vurderes costbenefit.

De nye immunomodulerende medisinene Cytopoint og Apoquel kan og skal IKKE brukes som «allergidiagnostikk». De vil dempe kløe uansett, men kan nedsette immunforsvar og må derfor ikke brukes før parasittinfeksjon, annen relevant infeksjon og ev tumortilstand/ evt nedsatt immunforsvar er kartlagt.

Bildet er av store søte babyface Fenris som er innom og mottar svar på forreaksjonstest og fersk oppdatert info fra dagens kurs.