Valper er mindre utviklet når de fødes enn mange andre arter. Høg dødelighet de første to uker er derfor ikke uvanlig. En nyfødt valp mangler evnen å holde seg selv varm og blir lett nedkjølt, og magetarmkanalen til en nedkjølt valp tar ikke til seg næring. Valper som ikke får i seg næring blir fort dehydrert (uttørret) og får lavt blodsukker. De mister da energi nok til å die. Å holde valpene varme er derfor meget viktig.

Valpene har også umodent immunsystem og rammes lett av infeksjoner. For å hindre dette er det viktig at mor er fullvaksinert, og har et godt immunforsvar mot det miljø de nyfødte valpene eksponeres for. Samt at valpene får i seg råmelken, som inneholder et bra lokalt immunforsvar som koloniserer valpens magetarmkanal.Så hvordan maksimere valpeoverlevelsen?Ved fødselen vil moren som regel selv dra løs alle fostermembraner, bite over navlestrenger, slikke valpen slik at den stimuleres til å puste før hun slikker den ren og tar den inntil seg der den tørker og blir varm. Det er imidlertid ikke alltid at så skjer. Dessuten er det ofte mindre infeksjonsrisiko hvis navlestrengen kappes på en renere måte enn tygging. Navlestrengen skal tørke første dag og falle av etter 3-4 dager.

Man kan derfor gjerne hjelpe til og fjerne væske fra den nyfødte valpens nos og munn mens man gnir brystet for å stimulere den til å puste. Dersom valpen har mye væske i luftveiene bør denne fjernes med sug. Valpen må snarest tørkes for å unngå undertemperatur.Valpene bør sjekkes. Ved klinikken lytter vi på hjerte og lunger med stetoskop. Hjertefrekvens <200 er unormalt; normal hjertefrekvens hos nyfødt valp er 200-250/min.Pusten skal være regelmessig og uanstrengt og pustefrekvensen 15-40/min. Buken skal ikke måtte brukes for å få luft.Slimhinner skal være rosa og valpen skal ikke være unormalt slapp eller spent i musklene. Temperaturen skal være 35-36 grader første uken og 37-38grader uke 2-3.

Nyfødte valper skal ha sugerefleks.Det å ligge inntil mor og die hjelper valpene å holde varmen. Det er både varmt inntil mor, pluss at melken er varm og varmer valpen innenfra.Hvis ikke mor klarer å holde valpene varme, kreves hjelp i form av varmepute eller varmelampe. Valpenes første levnadsuke bør temperaturen i valpenes nærmiljø helst holde 30-32 grader, andre uke 27-29 grader og 3 uke 27 grader. Deretter er det som regel nok med romtemperatur (ca 20 grader) Men husk mor vil ha det kaldere ! Hun må ha adgang til å komme unna dersom varmelampe eller annen tilskuddsvarme brukes.

Nedkjølte valper får nedsatt immunitet, kan ikke fordøye næring , mister energi og blir svake.En kall valp må varmes før den fores. Ellers blir ikke næringen tatt opp og kan istedenfor bli næring for bakterieovervekst i tarmen..Rehydrering er også av avgjørende vikt dersom valpen lider av væskemangel.

Valpene er også helt avhengige av å få i seg råmelk første levnadsdøgn for sitt immunforsvar.Man kan ta blodprøver for å sjekke om de fått colostrum(=råmelk) i seg. Hvis ikke mor har råmelk så kan serum eller blodplasma fra en vaksinert voksen hund, helst en som lever i samme miljø og har immunitet mot floraen i det samme miljøet, gis istedenfor.

Alle valper bør veies ved fødsel og vektøkning deretter monitoreres.Vekten kan gå ned første dag (opptil 10%).Deretter bør valpen øke i vekt 5-10% daglig.Under første levnadsuke dier valpene hver 1-2 time. Moren produserer som regel nok melk for de første 3-4uker.Valper bør veies som nyfødte, etter tolv timer og deretter daglig de første to uker. Etter 2 ukers alder er det nok å veie dem hver 3 dag til de er en måned gamle. Hvis ikke vekten øker med 5-10% daglig anbefales veterinærundersøkelse av både mor og aktuelle valper for å søke årsak. Noen ganger er årsaken et eller annet feil hos mor og/eller valp(er). Andre ganger er det nok å gi tilskudd av melkeerstatning. Melkeerstatning gir ofte ikke samme gode tilvekst som morsmelken. Risikoen for magetarmforstyrrelser er også større.Hundens melk er fet. Kumelk har feil komposisjon da den inneholder mye melkesukker og lite fett og protein.Daglig energibehov for nyfødte valper er 20-26kcal/100gram kroppsvekt men magesekken deres rommer bare ca 4ml/100gram. Foring kreves derfor ofte.Valper bør holdes horisontalt med brystet ned og ryggen opp ved foring for å unngå inhalasjon av melk.Overforing dvs for mye melk per måltid , er en av hovedårsakene til diare hos valper. Samtidig er svak sugerefleks, vedvarende piping, svakhet og mangelfull vekst indikasjoner på for lite næring.

Urinen til nyfødte valper skal ikke være gul; da er valpene dehydrert. Mating med varmet væske 6-18ml per 100gram kroppsvekt daglig fungerer bra så lenge valpen ikke er nedkjølt og har normal tarmfunksjon.

Lavt blodsukker er vanlig hos dehydrerte valper. Lavt blodsukker resulterer også av 2-3timer uten næringsinntak.

Viktig å huske er at nyfødte valper må følges tett, holdes varme og få næring og væske i tilstrekkelig mengde og frekvens, samt råmelk (eller serum/plasma) første døgn. De blir FORT dårlige og det er viktig å ta kontakt TIDLIG ved eventuelle problemer. Hvis dere har spørsmål eller trenger hjelp er dere velkomne til å ta kontakt. Vårt telefonnummer dagtid er 38010199 og vår vaktmobil er 95400444. (Vi er alltid tilgjengelige men ber om at ikke-akutte spørsmål spares til klinikkens åpningstider.)