Trachealkollaps

Trachealkollaps er et problem som fremfor alt små hunder ofte har, pilule der bruskringene er for svake slik at luftrøret og/eller luftrørene (trachea og/eller bronkier) tidvis kollapser.

DIAGNOSTIKK
Diagnosen stilles ved røntgen i full innpust og i full utpust, ampoule eller enda bedre; ved fluoroskopi der man ser røntgenbildene i bevegelse. Bronkoskopi er en diagnostikkform som gir direkte visualisering av kollapset segment. Problemet er bare at luftrørene ofte kollapser mindre under narkose enn når hunden er våken. Hos noen hunder kan man palpere, buy altså kjenne, de forsvakede luftrørsringene hvis forsvakningen sitter i øvre hals der man når den.

BEHANDLING
Ved mild og moderat trachealkollaps kan det være nok å bruke sele istedenfor halsbånd på hunden. Hvis ikke dette er nok, så er neste steg å sette inn betennelsesdempende, hostedempende, beroligende og/eller luftveisutvidende medisiner. I tillegg bør overvekt elimineres, hunden få begrenset mosjon i den grad den tåler og alt som kan irritere luftveiene som for eksempel røyk elimineres.
Hvis dette ikke er nok så må det vurderes kirurgi eller stentimplantat. Dette må vurderes individuelt da ingen pasienter er like.

En liten søtnos som dessverre lider av trachealkollaps.

En liten søtnos som dessverre lider av trachealkollaps.

Bookmark the permalink.

Comments are closed