Om tannproblemer hos valper

Alle melketenner som eksisterer samtidig med tilsvarende ny permanent tann bør trekkes snarest. Hvis retente melketenner IKKE trekkes så kan permanent tann komme til å peke feil og forstyrre bittet.

Røttene til melketennene er svært lange og tynne og det er viktig å ikke skade permanente tenners røtter under tanntrekk. Om vi trekker den retente melketannen uten å skade tannanlegg så normaliseres tannstilling. Hvis man venter i 3 uker med å trekke den retente melketannen så blir bittfeilen permanent. Roten på den permanente tannen er bare tynt skall, clinic derfor skades den lett.

Insisiver hos hund skal felles ved 3-4 måneders alder, canintenner ved 4-6 måneders alder. Permanente tenner skal være utvokst ved 7-8 måneders alder. Melketenner skal trekkes så fort de permanente tennene kommer. Melketenner som ikke er bevegelige vil ikke løsne av seg selv.

Det er viktig å sjekke at valpen har normalt antall tenner. Tenner under tannkjøtt som ikke bryter frem kan gi cyster med store kjevebeintap og må røntges. Ved vaksinering ved 12 ukers alder bør alle melketenner være der.
Av melketenner har hunder tre fortenner på hver side over- og underkjeve, en hjørnetann oppe og en nede, tre kinntenner i overkjeve på hver side og to i underkjeve på hver side.
Av permanente tenner skal en voksen hund ha tre fortenner i under og tre i overkjeve på hver side, en hjørnetann og seks kinntenner i overkjeve og fem kinntenner i underkjeve.
Hvis noen av disse tenner manger bør veterinær kontaktes og dentalrøntgen foretas.

Bookmark the permalink.

Comments are closed